Secondary Adv

Tregu i bukës së freskët arrin 60 mln euro në 2024, rritje 5.7 për qind

Tregu i bukës dhe produkteve të brumit në Shqipëri ka shënuar zgjerim të ndjeshëm në vitin 2024, duke arritur vlerën e 60 milionë eurove, falë ndikimit të turizmit dhe rritjes së konsumit në zonat turistike.

Turizmi nxit kërkesën për bukë e brumëra

Të dhënat e INSTAT tregojnë se vlera e shitjeve të bukës së freskët dhe produkteve të ngjashme arriti në 6 miliardë lekë gjatë vitit 2024, me një rritje prej 5.7% në krahasim me një vit më parë. Rritja është ndikuar kryesisht nga fluksi i lartë i turistëve, që ka zgjeruar kërkesën në restorante, furra artizanale dhe njësi shërbimi përgjatë zonave bregdetare e turistike.

 

Kërkesa e turistëve ndryshon ofertën

Furrat dhe pastiçeritë po përshtatin gjithnjë e më shumë produktet e tyre, duke kombinuar shijet tradicionale shqiptare me receta ndërkombëtare si pica napolitane, brioshe dhe bageta. Hotelet dhe resortet, gjatë muajve të pikut turistik, rrisin ndjeshëm porositë për produkte të brumit, ndërsa restorantet lokale shesin më shumë bukë e byrekë.

 

Efekti zinxhir në ekonomi

Rritja e konsumit të brumërave ka ndikuar në shtimin e kërkesës për miell dhe lëndë të para. Importet e grurit u rritën me 18.8% në vitin 2023 dhe me 16.7% në 2024, pas disa viteve rënieje. Sipas ekspertëve, prodhimi vendas nuk mbulon kërkesën në rritje, duke bërë që tregu të mbështetet më shumë në furnizimet e jashtme.

 

Një treg me potencial fitimi

Operatorët e tregut e shohin këtë periudhë si mundësi për të rritur fitimet, pasi turistët me fuqi më të madhe blerëse janë të gatshëm të paguajnë më shumë për produkte artizanale dhe me cilësi të lartë. Turizmi po shndërrohet në motor të konsumit, duke nxitur zhvillimin e kulinarisë dhe forcimin e zinxhirit të furnizimit ushqimor në vend.

Burimi: Monitor.al


Më të lexuarat